Kategóriák
Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Termék részletek


Gluténérzékenység

Gluténérzékenység
1 Ft

Egy élelmiszeripari üzemmérnök nyilatkozata a gluténérzékenységről.

 

Nézd meg a videót ITT

  • Az 1920-as években, az amerikai kormány megállapította, hogy a fehér liszttel etetett állatok súlyos neurológiai betegségeket kaptak és meghaltak. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa, zab magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt. 

    A gluténérzékenység egyre járványossá válik. A gluténérzékenység nem betegség. Sikértartalmú termékek fogyasztása váltja ki. Az egyetlen módja, hogy az emberek elkerüljék annak szövődményeit az, hogy kiiktatják étrendjükből a glutén tartalmú ételeket. Jelenleg 35 betegséget ismerünk, a New England Journal of Medicine legújabb tanulmánya szerint, amelyet a glutén fogyasztása okozhat. Néhány ezek közül a tünetek közül: arthritis, ADHD, depresszió, szorongás, IBS, lupus, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, izomkoordináció elvesztése, csontritkulás, legyengült immunrendszer, gombás fertőzések elburjánzása, szervgyulladás, fogyás / testtömeg-növekedés és alultápláltság. A gluténérzékenység növeli az 1. típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyomor-bél daganatok, agyi rendellenességek, az autizmus és a pajzsmirigy betegségek kockázatát.

    A GLUTÉN ÖRDÖGI KÖRE
    A glutént szándékosan adják hozzá egyes termékekhez, mert növeli az éhségérzetet, így az ember többet fogyaszt abból. (Növeli a ghrelin mennyiségét az emésztőcsatornában.) A glutén megzavarja a leptin termelődését is. A leptin mennyisége mondja meg az agynak, hogy a gyomor tele van és ideje zsírt lebontani. A leptin normalizálja a gerincvelő fájdalomérzetét is.
    A gluténérzékenység gyulladást okoz, ami károsítja a test szöveteiben létrejövő autoimmun választ, amelynek eredményeképp az immunrendszer, végül a szervezet saját sejtjeit támadja meg. A C-reaktív fehérje mennyisége emelkedik, válaszul a gyulladásra, a koleszterinszint nő, és kalcium kezd lerakódni az artériák falán, a vérnyomás pedig mindez okán emelkedik. A cukor nem lehet egyedül a rákos sejtek üzemanyaga. A glutén és a glutamin nevű aminosav kritikus szerepet játszanak a rák kialakulásának folyamatában.
    A sikér olyan excitotoxin, amely irritálja, károsítja és megölheti az agysejteket. Egy 2006-os tanulmányban 131 ADHD-ben (figyelemhiányoshiperaktivitás-zavarban) szenvedő gyermek táplálkozásából eltávolították a sikért, és mind a 131 gyermek állapotában jelentős javulás volt megfigyelhető.
    Az University of California kutatói glutén érzékeny embereket 10 napra glutén mentes diétára fogtak. A diéta eredményeként vérnyomásuk csökkent a vér inzulin szintjével együtt, a vérben lévő jó koleszterin értéke emelkedett, a rossz koleszterin szintje pedig süllyedt, mindössze 10 nap alatt!
    A glutén fogyasztását csontsűrűség problémákkal (csontritkulás), fibromialgiával, autizmussal, depresszióval hozzák összefüggésbe a kutatók. A kezeletlen lisztérzékenység növeli a bélfalban a rosszindulatú nyirokdaganat (limfóma) kockázatát. Lisztérzékenység esetén megnő egy bőrbetegség, a dermatitis herpetiformis. Ennek tünetei: szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés (váll, ülep, fejbőr, térd, könyök) néha apró hólyagokkal, bélnyálkahártya károsodása, esetenként hasmenés. A liszt érzékeny betegek, ha nem tartják a szigorú gluténmentes étrendet, fogékonyabbá válhatnak különféle pszichológiai problémára.
    Gyakoribb körükben a skizofrénia, mint az egészséges népesség körében. A bélkárosodás további következménye lehet a LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG:
    A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje.
    A lisztérzékenység megjelenése előtt és után is kialakulhat, a CUKORBETEGSÉG:
    • A cukorbetegség a világon a leggyakoribb krónikus anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.
    • A cukorbetegség az inzulin elégtelen termelődésével vagy csökkent hatékonyságával összefüggő megbetegedés.
    • A sejtek a vérből nem tudják felvenni és beépíteni a cukrot, ezért megnő a vércukorszint és bizonyos szintet elérve a vizeletben is megjelenik a cukor.
    A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG FAJTÁI:
    Coeliakia: Vékonybél jellegzetes nyálkahártya szövettani elváltozása.
    Nem-coeliakiás gluténérzékenység: Irritabilis colon szindróma (ISB), bélműködés zavarok, a vékonybél rendszer nem károsodik, szövettani vizsgálatokkal nem lehet kórosat kimutatni. Diéta hatására a tünetek javulnak. Ismételt glutén fogyasztáskor a panaszok visszatérnek.
    Búza (gabona) allergia: Allergiás tünetek kísérik. (Orrfolyás, könnyezés, „csalánkiütés”, anafilaxiás-sokk)
    Kezelés: A lisztérzékeny betegeknek egész életük folyamán szigorúan be kell tartani a gluténmentes étrendet. A glutén távol tartásával a bél nyálkahártyája regenerálódik, a lisztérzékeny egyén egészséges életet élhet, a diétán kívül egyéb kezelésre nem szorul.
    Diéta: Glutént tartalmazó ételek a következők: búzaliszt, búzapehely, búzakorpa, búzadara, búzacsíra, búzakeményítő, rozsliszt, rozspehely, tönkölyliszt, durumliszt, árpaliszt, árpapehely, árpagyöngy, maláta (csíráztatott árpa), zabliszt, zabpehely, vadrizs, búzasör, müzli keverék, sör, whisky, vodka, gin. Ezeket kerülni kell!








    A gluténmentes étkezésben használatos élelmiszerek:
    • kukorica: Zein nevű fehérjét tartalmaz, B1-, B5-, B9- és C-vitamint tartalmaz. Ásványi anyag tartalma: vas, foszfor és magnézium. Magas a szénhidrát tartalma. Cukorbetegek részére fogyasztása nem javasolt.
    • amaránt: Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz: kálcium, magnézium, vas, kálium, cink, mangán, réz
    • rizs: Esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható. Teljes értékű, igen egészséges táplálék. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Növényi rostjai serkentik a bélműködést. Különösen a barnarizs korpája gazdag B1- és B2-vitaminban. A legtöbb fehérje és vitamin, különösen a B-vitaminok, az E- és K-vitamin a hántolatlan rizs korpájában van. A hántolatlan rizs valamennyi esszenciális aminosavunkat tartalmazza. A fehér rizsben kevesebb a fehérje, de jól hasznosítható fehérjeforrás. Hántolva tápanyagtartalmánál fogva inkább köretnek alkalmas, hántolatlanul azonban teljes értékű táplálék lehet.
    • lenmag: A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban. Omega-3 tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.
    • almarost: Élelmi rostokat tartalmaz. Ezek a rostok alkalmasak a rosthiányos táplálkozás kiegészítésére. Az élelmi rostok megfelelő mennyiségét tartalmazó táplálkozás kedvezően befolyásolja a vér koleszterin szintjét és hozzájárul a teltségérzet kialakulásához.
    • köles: Lúgosít és szépít, erősíti csontjainkat, magas ásványi anyag-tartalommal rendelkezik, és még sorolhatnánk. A benne lévő fehérje nem tartalmaz glutént, ezért liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Könnyen emészthető, és magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott.
    • keményítők:

    Kukoricakeményítő: Magas rosttartalommal rendelkezik. A felszívódási problémákkal küzdők alapélelmiszere. Hamar teltségérzetet ad, de kisebb az emésztési foka.
    Burgonyakeményítő: Jótékony hatása van az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire. Nem csak bélgyulladásra van jótékony hatással, hanem a gyomorfekélyre is.

  • Cikkszám
    0010
Webáruház készítés